Mitkä asiat vaikuttavat tontin hintaan?

Mitkä asiat vaikuttavat tontin hintaan?

Tonteille on aina kysyntää, sillä tontteja etsivät omakotitalo ja mökkirakentajat sekä rakennusliikkeet. Tontti- eli kiinteistökauppa eroaa tavallisesta asunto-osakekaupasta monin tavoin. Jos tontin myynti on mielessä, lue eteenpäin, niin saat selville mitä kiinteistökaupassa täytyy ottaa huomioon.

Asiakirjat valmiiksi ostajalle

Kiinteistön myynti voi tulla ajankohtaiseksi, jos esimerkiksi tontin suuri koko käy liian työlääksi ylläpitää. Myymällä osan tontista on mahdollista rahoittaa vaikka talon remonttia ja vähentää kiinteistöverosta aiheutuvia kustannuksia. Kun halutaan selvittää mahdollisuutta myydä osa tontista, kannattaa olla yhteydessä rakennusvirastoon. Muita syitä myyntiin ovat esimerkiksi elämäntilanteen muutos tai kiinteistön periminen ja myynti tarpeettomana.

Oli myynnin syy mikä tahansa, ennen kuin tonttia laitetaan myyntiin, on syytä hankkia kiinteistöön liittyvät asiakirjat, jotka kiinnostavat ostajia. Asiakirjojen osalta myyjän vastuulla ovat muun muassa:

 • kiinteistörekisteriotteen hankinta,
 • lainhuuto- ja rasitustodistuksen hankinta,
 • kauppakirjan laadinta sekä
 • kaupanvahvistajan valinta.

Lainhuuto tarkoittaa tontin omistusoikeuden rekisteröimistä Maanmittauslaitoksen ylläpitämään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Rasitustodistus taas on asiakirja, josta selviävät muun muassa tontin kiinnitykset eli se, onko sitä on käytetty velan vakuutena. Maanmittauslaitokselta voi tilata todistuksia sekä tarkistaa oman kiinteistönsä tietoja. Kiinteistönvälittäjä voi myös auttaa asiakirjojen hankinnassa.

Kiinteistön hinta on monen asian summa

Toki ennen kuin tonttia voi laittaa myyntiin, tulee määrittää sen hinta. Tontin myyntihintaan vaikuttavat muun muassa:

 • Markkinoiden kysyntä ja tarjonta
 • Tontin sijainti
 • Alueen hintataso
 • Käyttötarkoitus eli minkälaisia rakennuksia voidaan rakentaa ja kuinka tiheästi
 • Rakennusoikeus ts. Tehokkuus eli rakennettavien neliöiden määrä
 • Rakennettavuus
 • Tontin muoto, koko ja maaperän laatu

Ehkä suurimmat hintaan vaikuttavat asiat ovat tontin sijainti ja rakennusoikeus. Lähtökohtaisesti mitä enemmän tontille on lupa rakentaa sen arvokkaampi se on. Toki, kuten yllä on mainittu, vaikuttaa myös markkinoiden kysyntä ja tarjonta hintaan suuresti. Rakennusluvista, –oikeuksista ja kaavoituksesta saa lisätietoa Rakennusvalvonnasta kunnilta ja kaupungeilta. Kiinteistönvälittäjältä saa tilastotietoa kiinteistökaupoista, minkä lisäksi tilastotiedot voidaan käydä läpi kiinteistönvälittäjän kanssa. Ilman ammattilaisen arviota juuri kyseisestä kiinteistöstä ja tiedoista sen hetken markkinatilanteesta on oikean hinnan määritys hankalaa.

Esisopimus ja muut tärkeät kiinteistökauppatermit

Maakaari on tontin ja muiden kiinteistöjen kauppaa säätelevä laki. Maakaari ei tunne ostotarjouksen käsitystä, vaan kiinteistökaupassa puhutaan esisopimuksesta. Esisopimuksen laadinta on sekä myyjän että ostajan edun mukaista, koska ilman sitä kaupan osapuolilla on mahdollisuus vetäytyä kaupasta ilman sanktioita. Esisopimuksen sekä varsinaisen kauppakirjan tulee vastata ehdoiltaan toisiaan, minkä takia jo esisopimusta laadittaessa tulee varmistaa, että kaupan ehdot on määritelty oikein.

Myös kiinteistökaupassa myyjällä on tiedonantovelvollisuus. Myyjän on siis annettava tiedoksi ostajalle kaikki kiinteistöön liittyvät tiedot ja huomiot sitä esiteltäessa tai viimeistään kauppakirjaa laadittaessa. Tämä on tärkeää huomioida, koska laiminlyönnistä voi tulla seuraamuksia, jos kaupassa tulee myöhemmin vastaan jotain ongelmia.

Kaupanvahvistajan tehtävä on vahvistaa kiinteistön kauppakirjat ja muut luovutuskirjat. Kaupanvahvistajan on oltava läsnä kiinteistönluovutuksessa luovutuskirjaa allekirjoitettaessa, ja hän varmistaa osapuolten henkilöllisyyden. Myös esisopimus vaatii kaupanvahvistajan todistuksen. Jos kiinteistön myynnissä käytetään kiinteistönvälittäjää, saa kaupanvahvistajan hänen kauttansa.

Alla vielä kootusti vinkit kiinteistön myyntiin.

Vinkit tontin myyjälle:

 1. Selvitä mitä ja miten haluat myydä (koko kiinteistö vai osa, talo purkukuntoisena tms.)
 2. Hanki kauppaan tarvittavat asiakirjat valmiiksi ja selvitä tontin tiedot
 3. Määritä myyntihinta
 4. Laadi kauppakirja ja hanki kaupanvahvistaja

Kiinteistökaupassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Kiinteistönvälittäjä voi hoitaa kaiken tämän puolestasi. Muista, että välittäjä, myynnin ammattilainen, pystyy neuvottelemaan tontista paremman hinnan.

Haluatko apua tontin myyntiin?

Ota yhteyttä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *