Talon myynti purkukuntoisena

Talon myynti purkukuntoisena

Onko sinulla talo, jota ei ole kunnostettu moniin vuosiin? Tai muutoin sen myynti kauhistuttaa siinä mielessä, että kuuluuko ostajasta kaupanteon jälkeen reklamaation ja pitkän korvausanomuksen muodossa?

Älä huoli, vaan myy talo purkukuntoisena ja maapohja rakennuspaikkana uudelle talolle ja parhaassa tapauksessa jopa usealle talolle. Vuosia sitten talot usein rakennettiin täysin keskelle tonttia, joten on mahdollista, että tontille sopii useampikin talo vaikka purkamatta mahtuisikin vain yksi. Kun tonttia myydään rakennuspaikaksi ja tontilla on vanha rakennus, voidaan rakennus myydä maan mukana purkukuntoisena, jolloin ostaja purkaa rakennuksen saaden tilaa uudelle rakennukselle.

Kiinteistökaupassa myyjän vastuu on 5 vuotta

Kiinteistökaupassa myyjän vastuu piilevistä virheistä on AINA 5 vuotta. Tästä myyjän vastuusta ei pääse eroon vaikka kuinka muotoilisi kauppakirjaan, että on myyty siinä kunnossa kuin se on tai on teetetty vaikka minkälaisia kuntotarkastuksia. Jos kuntotarkastaja ei ole huomannut jotain pientä kohtaa tai muutoin rakenne muuttuu 5 vuoden sisällä siten, että se aiheuttaa virhettä, joka on tulkittavissa piileväksi virheeksi on ostajalla aina oikeus korvaukseen. Vahingonkorvauksen määrä ja tapa on aina tapauskohtaista.

Myymällä pelkän maapohjan välttyy monelta mahdolliselta harmilta

Kun kiinteistöllä oleva rakennus myydään purkukuntoisena ja sen alla oleva maa rakennuspaikaksi vapautuu myyjä piilevistä virheistä rakennuksen osalta. Kauppakirja tulee tehdä sellaisessa muodossa, että asia on varmasti käsitelty lain ja oikeudessa saatujen ennakkopäätösten edellytämällä tavalla. Maapohjasta myyjän vastuuta ei saa pois. Maapohjasta vain hyvin harvoin löytyy sellaista seikkaa, joka velvoittaisi myyjän maksamaan vahingonkorvausta. Maa voi epätodennäköisesti olla virheellinen, jollei se ole pilaantunutta. Aluettaiset pilaantuneet maat löytyvät ympäristöviraston tiedoista. Muutoin pilaantunut maa voi sijaita tontilla, jossa on tehty vaikka paljon autonkorjausta tai tontilla on säilytetty öljyä. Monissa vanhoissa taloissa on ollut öljylämmitys, johon tarvitaan öljysäiliö, josta öljy on voinut vuotaa maaperään. Maapohjasta ei kaupanteon yhteydessä saa myöskään antaa sellaista tietoa, että se olisi vaikka moreenia, kun se muutoin on vaikka savea, kärjistetysti ajateltuna.

Maaperätutkimuksella selkeyttä kaupantekoon

Maaperätutkimus kertoo suuntaa-antavasti sen mitä maaperä on. Monissa maakaupoissa tehdään maaperätutkimus ennen kaupantekoa. Maaperätutkimuksia on kahdenlaisia – siinä joko tutkitaan maa-aineiden koostumusta tai analysoidaan maan pilaantuneisuutta yhteistyössä laboratorion kanssa. Yleisin maaperätutkimus on sellainen, joka tehdään kairauksin. Siinä selvitetään maa-aineiden koostumus. Raportista nähdään mitä maa-aines on ja voidaan arvioida kuinka paljon rakentaminen tulee maksamaan. Tällä tavalla saadaan selville joudutaanko esimerkiksi paaluttamaan ja kuinka paljon tai joudutaanko louhimaan kalliota.

Purettavan rakennuksen haitta-ainekartoitus

Tonttikaupoissa, joissa myydään purettava rakennus, tulee lähes aina puheeksi se löytyykö talosta haitta-aineita. Lähinnä on kyse asbestista ja sen johdannaisista. Ennen myyntiä on hyvä teettää haitta-ainekartoitus, niin ostaja pystyy parhaiten laskemaan purettavan rakennuksen purkukustannukset. Purkukustannuksen suuruus vaikuttaa suoraan määrään, jonka ostaja voi maksaa tontista. Ostajalla on rakentamiselle kokonaisbudjetti tai rakennuspaikalle tulee määrittää jokin tietty hinta siitä hetkestä, kun se on valmiina rakentamiselle eli rakennukset purettuna. Jos tämän lisäksi halutaan vielä tarkemmin hinnoitella kohde, voi myyjä pyytää purkuarvion rakennusten purkamista tekevältä yhtiöltä. Kun purkaminen aloitetaan, niin purkuyritykseltä tulee varmistaa, että se noudattaa esimerkiksi asbestipurkamiselle tehtyjä määräyksiä ja varmistaa, että tekijällä on vakuutukset kunnossa.

Annan mielelläni lisätietoja ja apua tonttiasioissa. Voit soittaa tai laittaa tekstarin/mailin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *