Mitkä asiat vaikuttavat asunnon hintaan?

Mitkä asiat vaikuttavat asunnon hintaan?

Asunnon arvon määrittäminen on ensimmäinen askel kohti myyntiä. Mitkä asiat sitten vaikuttavat asunnon arvoon? Tärkeimmät asiat ovat sijainti ja kunto. Asunnoksi mielletään niin kerrostaloasunnot, rivitaloasunnot, paritaloasunnot ja omakotitaloasunnot.

Oikea hinnoittelu nopeuttaa asunnon myyntiä

Oikein hinnoiteltu asunto on puoliksi myyty. Hinnan tulee olla kilpailukykyinen – ei liian kallis, ei liian halpa, vaan juuri sopiva. Liian halvalla tai liian kalliilla ei kiinteistöä kannata myydä. Liian halvalla myytäessä ostajalle voi tulla sellainen tunne, että asunnossa olisi jotain vikaa. Liian kalliilla myydessä ostaja voi ajatella, että ei kannata edes mennä katsomaan asuntoa tai tarjota ja käyttää aikaa, koska ei se myyjä varmaan tingi kuitenkaan. Jotta potentiaaliset ostajat kiinnostuvat asunnosta heti, on myytävän kohteen oikea hinnoittelu tärkeää. Hinnoittelulla on suora vaikutus kysyntään ja asunnon myyntiaikaan.

Kiinteistönvälittäjä hinnoittelee kokemuksensa kautta myytävää asuntoa jo nähdessään sen. Kuitenkin tarkan hinnan määrittämiseen tulee vertailla näkemäänsä jo myytyjen asuntojen tilastoihin sekä siihen mitä alueella on tällä hetkellä myynnissä. Tämän lisäksi on hyvä käydä läpi yhtiön papereita. Kun asuntoa hinnoitellaan osaa hyvä välittäjä verrata tilastoja ja muita myynnissä olevia arvioitavaan asuntoon. Ns. hatusta heitetyt hinnat katsomalla pelkästään tilastoja tai näkemättä myytävää kohdetta eivät voi olla realistisia.

Asunnon arvo on monen asian summa

Asunnon hintaan vaikuttavia tekijöitä on monia. Asunnon tämän hetken myyntihinnan selvittäminen vaatii myyntitilastojen ja markkinoiden tarkkaa seurantaa sekä alueen asiantuntemusta. Netistä löytyy paljon erilaisia asunnon hinnoitteluun liittyviä laskureita. Ne antavat suuntaa-antavia hintoja sellaiselle, jolla ei ole tietämystä alueen hintatasosta. Niiden avulla ei kuitenkaan saada realistista kuvaa siitä mikä juuri yksittäisen asunnon hinta voisi olla. Monen ostajan peikkona on yhä tuleva putkiremontti. Monen mielestä kuitenkaan sitä ei tarvitse pelätä, mutta sen tulisi näkyä hinnassa. Hinnoitteluun vaikuttaa myös muut remonttitarpeet; tehdyt remontit tietysti hintaa nostavasti..

Asunnon hintaan vaikuttavat muun muassa seuraavat asiat:

 • Asunnon sijainti
 • Kunto
 • Kerros
 • Alueella oleva muu tarjonta
 • Rakennusvuosi
 • Alueen hintataso
 • Alueen palvelut
 • Pysäköinti
 • Kulkuyhteydet

Asunnon arvon määritys ilman kunnollista asiantuntemusta on vaikeaa

Koska asunnon arvoon vaikuttavat niin monet asiat, ei hinnan määritystä voi tehdä millään tietyllä laskukaavalla. Jos tarvitset apua asunnon hinta-arvion tekoon, kannattaa olla yhteydessä ammattitaitoiseen välittäjään.

Tuumasta toimeen? Tarvitsetko apua asunnon tai talon arvon määritykseen?

Tilaa ilmainen arviokäynti kokeneelta kiinteistönvälittäjältä. Arviokäynti auttaa tietämään mihin hintaan asunto kannattaa laittaa myyntiin. Voit pyytää ilmaisen arvion alla olevalla lomakkeella.

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *